0898 745723
Позвънете ни!
info@4posokibg.com
Пишете ни!

Екскурзия в Изник Бурса Чанаккале

ЦЕНА:  Цена: 475 лв. на човек в двойна стая.

Вид оферта: Екскурзия

Местоположение: Турция

За дати:  от 20.02.24, 01.03.24, 

Времетраене: 4 дни / 3 нощувки

 Вид транспорт: Автобус

Маршрут:  Пловдив, Изник, Бурса, Чанаккале

Детайлна програма по дни

САМОЛЕТНА ПРОГРАМА С 3 НОЩУВКИ В КАПАДОКИЯ

Ден 1. Пловдив - Изник

Потегляне от хотел Тримонциум в Пловдив в 5:00 сутринта по маршрут Пловдив, Хасково, Капитан Андреево, Изник.
На път към Изник.

Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата. Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Продължаване за Изник. Древната Никея е един от най-старите и известни градове в областта. Разположен на брега на едноименното езеро Изник, градът е прочут с историческото си минало, фаянсовите си плочки и маслините. През вековете Никея е бил главен град на областта Витиния, столица на Никейската империя и плацдарм за османското нашествие към Бурса и Константинопол. Никея заема изключително важно място и в историята на християнството. Първият Вселенски събор е свикан в Никея в 325 г. от император Константин Велики. На него се създава и Символа на вярата, изповядван и провъзгласяван и до днес. През 787г. в града се провежда и Седмият църковен събор, на който е осъдено и премахнато иконоборството.
Пристигане в Изник.

Посещение на Музея на керамиката, помещаващ се в историческата сграда на хамама (турската баня) на Султан Мурат I. В музея е представен средновековен макет на града, а с богат снимков материал ще научим за историята на града от античността до османците. През 16 и 17в. градът става известен с изработката на керамика с изключително качество. Керамични плочки от Изник украсяват най-известните османски сгради – джамията на Сюлейман Великолепни, Синята джамия и много други. В двора на музея е разположен и пазар със сувенири.
Посещение на църквата „Света София“. Макар и много по-малка от едноименната катедрала в Истанбул, тази правоъгълна сграда от червена тухла, построена в типичен византийски стил, има не по-малко историческо значение. Църквата е мястото на Седмия вселенски събор на християнството (т.е. Втори съвет от Никея, през 787 г.) срещу иконоборството. През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход нахлуват в столицата на Византийската империя, Константинопол. За нов император на разпокъсаната Византия е провъзгласен Теодор I Ласкарис. Преценявайки, че положението в Константинопол е безнадеждно, новият император напуска града и се отправя към град Никея. За да узакони своята власт, Теодор премества седалището на Константинополския патриарх в Никея, а църквата се превръща в Катедралния храм на Никейската империя. През 1331г. османският султан Орхан превзема града и превръща катедралата в джамия.

17:00 часа.Продължаване за Бурса. Пристигане към 18:30 часа и настаняване в хотела.
Вечеря в хотела и

Нощувка в Бурса

Ден 2. Бурса - Чанаккале

 Закуска в хотела.

 Обзорна обиколка на Бурса

Акценти: Керван сараите в центъра на града, най-голямата джамия – Улу Джамия,свободно време за разходка. Гробниците на основателите на Османската империя – Осман и Орхан, Зелената джамия, Улу джамия и Коза хан, музея „Панорама 1326, комплексa Мурадийе.

Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града.
Свободно време за покупка на сувенири от околните магазинчета и турско кафе в градината на комплекса. Продължаване за музея „Панорама 1326“ – най-големият панорамен музей в света. Сградата на музея е построена според най-последните изисквания на екологичната архитектура и принципите на енергийна ефективност. Експозицията представя превземането на Бурса от османците  в триизмерни картини в кръгов цикъл на 360 градуса. В 16 картини са описани 6-те султани, погребани в Бурса и превръщането на княжеството в световната държава.

Посещение на комплексa Мурадийе.

МурадI, известен и с прозвището Худавендигяр(„Богоподобни“), е първият османски владетел, използвал титлата султан. Той наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до 1389 година. Строи своя комплекс от джамия, медресе и гробница на панорамен хълм, гледащ към Зелена Бурса.

Със султан Мурад I е свързана свидна за България история. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Още през 1371 г., след като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от Иван Шишман, в Търново пристига делегация от султан Мурад I, която да уреди отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и да отложи решението си близо седем години.

През 1378 г. обаче, когато Мурад I повторно признава българския цар за свой васал, Иван Шишман взема решението да изпрати сестра си Кера Тамара за жена на султана и тя става законна негова съпруга. Така са осигурени още години на мир със завоевателната турска държава.
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царицаМарийче“.

Отпътуване за Чанаккале.

 

Нощувка

Ден 3 Чанаккале - Антична Троя.

Закуска в хотела.

Акценти: Посещение на древния град Троя известен с войната между троянци и ахейци , с Парис и хубавата Елена , с Хектор и Андромаха. Посещението на археологическия музей на открито ще ви пренесе векове назад във времето на митичната 10-годишната война между елини и троянци. Троя е град, съществуващ повече от 4000 години, магнетичен център на древните цивилизации. Там е експониран модел на Дървения кон, който гърците, начело с героя Одисей, използвали, за да се промъкнат зад крепостните стени с хитрост.

Свободно време.

Ден 4 - Отпътуване за България.

 Закуска в хотела.

 Преминаване през новооткритият мост над пролива Дарданелите.

ВКЛЮЧВА

Цената включва:

  • • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Бурса
    • Waha Hotel 3* или подобен
  • • 2 нощувки със закуски хотел 3* в Чанаккале,
    • Anzac Hotel 3* или подобен
  • Лицензиран екскурзовод с български език
  • Транспорт с лицензиран автобус
    • - Представител на туроператора
    • - Древна Никея
    • - Посещение на Музея на керамиката
    • - Посещение на комплексa Мурадийе
    • - Обзорна обиколка на Бурса
    • - Разглеждане на Антична Троя

НЕ ВКЛЮЧВА

Цената не включва:

  • Музейни такси

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ

  • Плащане на 30 процента депозит при резервация.
  • Доплащане до 15 дни преди началото на програмата.
  • Заявяване на допълнителни екскурзии се извършва по време на резервация или до 5 дни преди началото на програмата.
  • Програмата се изпълнява при минимум от 30 туриста.
  • Уведомяване за не събран минимум туристи е 7 дни преди началото на програмата.

АНУЛАЦИИ

  • До третия ден след резервация, при условие, че има поне 30 дни от началото на изпълнение на програмата – без неустойка.
  • От Третия ден след резервация до 15 дни преди началото на програмата – 30 процента от стойността на туристическия пакет.
  • От 15 дни до началото на изпълнение на програмата – 100 процента от стойността на туристическия пакет.

ГАЛЕРИЯ

ЗАПИТВАНЕ